Primeur: Deelfietsen in en rondom Nationaal Park Weerribben-Wieden!

Primeur: Deelfietsen in en rondom Nationaal Park Weerribben-Wieden!

In samenwerking met de NoordWestGroep, gemeente Steenwijkerland, Nationaal Park Weerribben-Wieden en Regio Deal Zwolle, mochten wij een bijdrage leveren bij de realisatie van 4 prachtige hubs (opstappunten) in Steenwijk, Oldemarkt, Blokzijl en Giethoorn. In totaal zijn er maar liefst 40 elektrische fietsen beschikbaar gesteld. Een primeur voor Steenwijkerland en het natuurgebied!

Het concept

Met de realisatie van de 4 hubs is het mogelijk voor bewoners en toeristen, om op een eenvoudige, leuke en duurzame manier, het Nationaal Park Weerribben-Wieden en de omgeving te ontdekken. Het huren van een e-bike gaat door middel van de Deelfiets Nederland app. Voor het huren van een e-bike betaal je €0,75,- per kwartier, €3,- per uur en max. €30,- per dag. In dit project maken we gebruik van het ‘’back-to-many’’ concept. Dit houdt in dat de deelfietsen op elke hub ingeleverd kunnen worden. Pak je de deelfiets in Steenwijk en fiets je vervolgens naar Giethoorn? Dan kun je de deelfiets op de hub in Giethoorn gewoon weer inleveren. Net zo makkelijk! Daarnaast kun je tijdens de rit de deelfiets via de app eenvoudig op slot zetten en later weer ontgrendelen voor gebruik. 

Het platform

Ons platform en het deelfiets-systeem maken het mogelijk om via de app de deelfiets locaties in te zien, op de hoogte te zijn van de beschikbare fietsen op de hubs en een reservering te maken voor een deelfiets. Het is niet verplicht om een reservering te doen, je kunt ook ter plekke een deelfiets huren. De deelfietsen kunnen op de verschillende hub locaties ingeleverd worden. Na de rit, kan de betaling ook afgerond worden via de app en eventuele opmerkingen en feedback kunnen worden aangegeven. 

Beheer en onderhoud

Om ervoor te zorgen dat er genoeg fietsen bij elke hub blijven staan en dat onderhoud snel uitgevoerd kan worden, gaat de NoordWestGroep het beheer en onderhoud op zich nemen. Na een (gezellige) training bij ons op kantoor, hebben wij alle vertrouwen in deze samenwerking!

Subsidie voor ondernemers in de regio

De gemeente Steenwijkerland heeft een stimuleringsregeling beschikbaar gesteld voor ondernemers in de regio die een eigen hub met deelfietsen bij hun onderneming willen plaatsen. Zij kunnen een subsidie tussen de €5000,- en €15.000,- krijgen, waarmee ze e-bikes kunnen aanschaffen en de koppeling kunnen maken met de app.

Al met al zijn wij ontzettend trots op dit mooie project en dankbaar dat wij een bijdrage hebben mogen leveren aan het eerste deelmobiliteitsproject in de gemeente Steenwijkerland.

Wij bedanken de gemeente Steenwijkerland, het Nationaal Park Weerribben-Wieden en Regio Deal Zwolle voor het project en de NoordWestGroep en BijzonderDruk voor de fijne samenwerking. Laten we delen!